Smardz jadalny

Smardz jadalny (Morchella esculenta)

© tomasztc – stock.adobe.com

Smardz jadalny (Morchella esculenta) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny smardzowatych, zmienny w kształcie. znamy wiele odmian. Ma przyjemny, korzenny zapach. Wyśmienity w smaku.

Występowanie i środowisko PL

Związany jest z wilgotnym środowiskiem. Rośnie w lasach, parkach, na łąkach, zwykle nad brzegami rzek. Lubi towarzystwo jesionów, wiązów, owocowych. W lasach iglastych spotykany rzadko.

Tryb życia i zachowanie

Owocniki pojawiają się od kwietnia do czerwca.

Morfologia i anatomia

Główka ma 3-7 cm szerokości i 3-10 cm wysokości. Cały owocnik ma 6-20 cm wysokości. Trzon ma 2-9 cm długości.

Główka jest brązowo-żółta, z głębokimi jamkami, przypominająca nieco plaster pszczeli.

Miąższ jest białawy, przypominający nieco strukturą wosk, kruchy.

Trzon białawy, chropowaty z wierzchu, często bruzdowany w dolnej części.

Cały owocnik jest pusty w środku.

Podobne gatunki

Inne, jadalne smardze. Niestety nieuważny grzybiarz, szczególnie początkujący może pomylić smardze ze śmiertelnie trującą piestrzenicą kasztanowatą. Smardz nigdy nie przypomina wyglądem mózgu, a piestrzenica tak.

Porównanie gatunków podobnych

Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.

Smardz jadalny
Morchella esculenta

Smak: brak danych

Zapach: brak danych

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste
łąki
lasy liściaste

lasy iglastełąkilasy liściaste

Kształt: inny

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
IV V VI
Inne cechy

Główka jest brązowo-żółta, z głębokimi jamkami, przypominająca nieco plaster pszczeli. Nie przypomina mózgu. Miąższ jest białawy, przypominający nieco strukturą wosk, kruchy. Cały owocnik jest pusty w środku

Piestrzenica kasztanowata
Gyromitra esculenta

Smak: brak danych

Zapach: orzechowy

Zdatność: śmiertelnie trujący

gatunek śmiertelnie trujący

Środowisko: lasy iglaste

lasy iglaste

Kształt: inny

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
III IV V
Inne cechy

Główka w kształcie pofałdowanej jak mózg struktury ma brązową lub czerwonawą barwę. Miąższ jest białawy, kruchy, o konsystencji wosku. Trzon jest biały, dość nieregularny, początkowo pełny, potem pusty w środku.

Smardz stożkowaty
Morchella conica

Smak: brak danych

Zapach: brak

Zdatność: jadalny

gatunek jadalny

Środowisko: lasy iglaste
łąki

lasy iglastełąki

Kształt: inny

Tryb życia: saprofit

Czas występowania
IV V
Inne cechy

Główka najpierw szarobrązowa, potem szaroróżowa, ciemnobrązowa i żółtobrązowa. Zwykle jest zaostrzona w górnej części. Główka żeberkowana, z jamkami, nie przypomina mózgu.


Rozmnażanie

Zarodniki żółtobrązowe.

Ochrona i zagrożenia

Gatunek podlega w Polsce ochronie częściowej.

Ciekawostki

Grzyby co roku pojawiają się w tym samym miejscu.

Niektóre osoby źle tolerują smardze.

Cechy

Środowsko

lasy iglaste
łąki
lasy liściaste

lasy iglastełąkilasy liściaste
Jadalność

gatunek jadalny
gatunek jadalny
Inne cechy

saprofit

Ostrzeżenie

Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Okres występowania owocników smardza jadalnego.

Pokrewne gatunki grzybów


Jak postępować przy zatruciu grzybami?
Zatrucie grzybami może bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Jak postępować w takim przypadku? Jak udzielić choremu pomocy?
Grzyby pod ochroną
W Polsce 54 gatunków grzybów wielkoowocnikowych podlega ochronie ścisłej, wraz z grzybami zlichenizowanymi (porosty) to 232 gatunki. Ochrona gatunkowa częściowa obejmuje 63 (90 z porostami) gatunków grzybów.
Grzyby marynowane w occie
Grzybki marynowane w occie to doskonały sposób na zachowanie smaku grzybów na długi czas. Marynowanie w occie nadaje grzybom specyficzny smak. Stają się doskonałą przekąską i dodatkiem do innych potraw.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to jeden ze sposobów ich konserwowania, bardzo popularny wśród grzybiarzy. Suszenie nadaje grzybom nie tylko trwałość, ale dodaje im także aromatu i nie pozbawia ich przy tym wartości odżywczych.
Jak zbierać grzyby?
Czy przy grzybobraniu należy się kierować jakimiś zasadami? Czy wykręcać grzyby, czy też ścinać je nożykiem? Używać kosza czy reklamówki? Oto garść porad dla grzybiarzy.
Mikoryza
Mikoryza jest to zjawisko współżycia grzybów z korzeniami, a nawet nasionami roślin naczyniowych.
Gdzie na grzyby? Występowanie i mapa grzybów
Gdzie się najlepiej wybrać na grzyby? Kiedy? W jakiej części Polski szukać? Nie wystarczy się wybrać zwyczajnie do lasu. Trzeba wiedzieć jeszcze kiedy i gdzie.
Grzyby trujące
Grzyby mogą zabić. Najgroźniejsze są muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy i jadowity. dlatego zbieranie grzybów jest dla ludzi odpowiedzialnych.
Grzyby jadalne
Grzyby spożywa się od niepamiętnych czasów. Są elementem składowym wielu przepisów. Są zwykle dodatkiem do potraw, przyprawą, która nadaje specyficzny smak i zapach sosom, jajecznicy, bigosowi, sałatkom.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
  • Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
  • Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014

© medianauka.pl, 2021-02-14, GAT-639011




Udostępnij
©® Media Nauka 2008-2023 r.