Smardz jadalny
© tomasztc – stock.adobe.com
Smardz jadalny (Morchella esculenta) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny smardzowatych, zmienny w kształcie. znamy wiele odmian. Ma przyjemny, korzenny zapach. Wyśmienity w smaku.
Występowanie i środowisko PL
Związany jest z wilgotnym środowiskiem. Rośnie w lasach, parkach, na łąkach, zwykle nad brzegami rzek. Lubi towarzystwo jesionów, wiązów, owocowych. W lasach iglastych spotykany rzadko.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od kwietnia do czerwca.
Morfologia i anatomia
Główka ma 3-7 cm szerokości i 3-10 cm wysokości. Cały owocnik ma 6-20 cm wysokości. Trzon ma 2-9 cm długości.
Główka jest brązowo-żółta, z głębokimi jamkami, przypominająca nieco plaster pszczeli.
Miąższ jest białawy, przypominający nieco strukturą wosk, kruchy.
Trzon białawy, chropowaty z wierzchu, często bruzdowany w dolnej części.
Cały owocnik jest pusty w środku.
Podobne gatunki
Inne, jadalne smardze. Niestety nieuważny grzybiarz, szczególnie początkujący może pomylić smardze ze śmiertelnie trującą piestrzenicą kasztanowatą. Smardz nigdy nie przypomina wyglądem mózgu, a piestrzenica tak.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Smak: brak danych
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
łąki
lasy liściaste
Kształt: inny
Tryb życia: saprofit
Główka jest brązowo-żółta, z głębokimi jamkami, przypominająca nieco plaster pszczeli. Nie przypomina mózgu. Miąższ jest białawy, przypominający nieco strukturą wosk, kruchy. Cały owocnik jest pusty w środku
Smak: brak danych
Zapach: orzechowy
Zdatność: śmiertelnie trujący
Środowisko: lasy iglaste
Kształt: inny
Tryb życia: saprofit
Główka w kształcie pofałdowanej jak mózg struktury ma brązową lub czerwonawą barwę. Miąższ jest białawy, kruchy, o konsystencji wosku. Trzon jest biały, dość nieregularny, początkowo pełny, potem pusty w środku.
Smak: brak danych
Zapach: brak
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
łąki
Kształt: inny
Tryb życia: saprofit
Główka najpierw szarobrązowa, potem szaroróżowa, ciemnobrązowa i żółtobrązowa. Zwykle jest zaostrzona w górnej części. Główka żeberkowana, z jamkami, nie przypomina mózgu.
Rozmnażanie
Zarodniki żółtobrązowe.
Ochrona i zagrożenia
Gatunek podlega w Polsce ochronie częściowej.
Ciekawostki
Grzyby co roku pojawiają się w tym samym miejscu.
Niektóre osoby źle tolerują smardze.
Cechy
lasy iglaste
łąki
lasy liściaste
gatunek jadalny
saprofit
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | Okres występowania owocników smardza jadalnego. |
Pokrewne gatunki grzybów
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
© medianauka.pl, 2021-02-14, GAT-639011